Bedrijven verliezen veel geld vanwege rigide ERP-systemen

Uit onderzoek van analistenbureau Mint Jutras blijkt dat bijna tweederde (64%) van de organisaties dagelijks, wekelijks of maandelijks wijzigingen doorvoert aan het ERP-systeem. Dat percentage is de afgelopen jaren fors gestegen: in 2009 was dat nog maar 30 procent.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 240 professionals in management, IT, operations en finance ondervraagd. Een soortgelijk onderzoek uit 2009 liet zien dat bedrijven veel geld verliezen aan ERP-systemen die niet eenvoudig zijn aan te passen aan veranderingen binnen de organisatie. Dat is vier jaar laten nog steeds zo: de respondenten noemen met name omzetverlies, een daling van de marktwaarde en lagere klanttevredenheid als gevolg van rigide systemen.

Bijna alle respondenten (96%) geven aan dat veranderingen in de bedrijfsvoering aanpassingen vereisen aan ERP-software. Het gaat met name om veranderingen in financieel management (door 73% van de ondervraagden genoemd). Ook nieuwe bedrijfsprocessen (69%), nieuwe organisatiestructuren (66%), nieuwe wet- en regelgeving (61%) en fusies en overnames (58%) zijn aanleidingen voor aanpassingen.

Volgens Mint Jutras zijn de potentiële kosten van aanpassingen aan het systeem enorm. "De flexibiliteit van het systeem zou het belangrijkste criterium moeten zijn waar kopers van ERP-oplossingen op letten. Of uw organisatie nu wordt gedreven door nieuwe bedrijfsprocessen, veranderingen in financieel management of door fusies en overnames, een ERP-systeem moet flexibel genoeg zijn om snel en gemakkelijk te reageren. Alleen zo kunt u de kans op omzetverlies, daling van de aandelenkoers of zelfs het stilvallen van het bedrijf minimaliseren."

Wilt u het volledige onderzoek downloaden? Vul dan onderstaand formulier in.

Download uw whitepaper